Trendi, novosti in nove tehnologije

Video identifikacija v deželi La La Land Sloveniji

Od  | 

Kdo ima roko na ročni zavori, ki onemogoča poenostavitve poslovanja, digitalizacije in povečane produktivnosti? Stranke želijo poenostavljeno komunikacijo. Slovenska podjetja želijo ponuditi enostavnejše postopke, odpraviti nepotrebne osebne poti v svoje poslovalnice, na upravne enote in v prostore privatnih certifikatskih agencij. Kje torej zadržki?

In zakaj ne morem ….?

»Sedim na terasi v hladu pred lično kočo v slovenskih hribih. Možgani so skoraj na off, a vendar bi rad nekaj svojih prihrankov oplemenitil in naložil v sklad, ki se mi je med prebiranjem novic zazdel zelo zanimiv. Impulzna odločitev! Včasih se to splača, me je pa tudi že stalo nekaj mojih finančnih prihrankov. A vseeno. 4G deluje, internet je hiter, zakaj bi čakal na ponedeljek?

Hočem, hočem to storiti zdajle!

In upravljalec skladov mi omogoča podpis pogodbe na daljavo, osebno izkaznico imam s seboj, kamera na mobilcu mi deluje, torej zakaj ne?! Zakaj bi med službenim časom v ponedeljek iskal parkirno mesto tam v mestu, skočil na podpis pogodbe v pisarno v petem nadstropju in potem nazaj po sestankih. Res je enostavno opraviti identifikacijo v hribih, elektronsko podpisati pogodbo, v ponedeljek bodo delnice že spet zrasle.«

»Telekomunikacijski operater je ponudil super ponudbo za paket »Balkan vse vključeno«. In vedno to naredijo ravno štiri dni pred koncem meseca, spet lovijo kvote za kvartal. Pa še najnovejši aparat ponujajo, če podpišeš do konca meseca. Jaz pa na službeno pot že v nedeljo, vračam se prvega. Ne morem, ne gre. Zakaj tega ne morem urediti s preprostim video klicem?«

»Iščem aranžmaje za počitnice, malce bi povečal limit na kreditni kartici, pa so banke zaprte. Zakaj delajo samo do pol štirih popoldne? In nikjer telefonske številke!? Kdaj naj najdem čas pred četrto, peto, ko pa nikoli ne uspem do takrat niti priti domov? Če pošljem e-pošto, bodo odgovorili jutri zjutraj, če kličem, po telefonu ne morem nič urediti, zakaj nimajo video klica, kjer bi lahko dokazal, da sem jaz res jaz?«

Torej…

Kamorkoli se obrneš, povsod se govori o produktivnosti, o digitalizaciji, o višjih plačah in nižjih davkih. Kako uspejo v sosednjih državah imeti višjo produktivnost, kot pa v Slovenijalandiji. V zadnjem letu, so se na področju kontaktnih centrov naredili veliki premiki prav v naši soseščini, v Sloveniji pa zategujemo ročno zavoro. In to ne vozniki, temveč sopotniki na zadnjih sedežih.

Pa se usedimo v ta naš avto (kombi, ker imamo toliko sopotnikov).

ZPPDFT-1 (oz. v normalnem jeziku Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma- 1) je bil sprejet 20. oktobra 2016 v Državnem zboru in je bil objavljen 4. novembra istega leta v Uradnem listu. Peti odstavek tridesetega člena tega zakona se glasi:

(5) Minister, pristojen za finance, s pravilnikom določi minimalne tehnične pogoje, ki jih morajo izpolnjevati sefi in video elektronska identifikacijska sredstva oziroma sredstva, ki omogočajo identifikacijo stranke na podlagi njenih biometričnih značilnosti.

Uradniki so nazaj iz poletnih počitnic, o minimalnih tehničnih pogojih pa še vedno ne duha in sluha. Menda se pisanja ni še lotil nihče. Medtem pa so naše najbližje sosedske države, predvsem tiste tehnološko bolj razvite in bolj odprte k novim pristopom in poslovnim modelom, take pravilnike že sprejele:

  • Avstrija, Švica, Nemčija,…

Slovenske banke naj bi bile starokopitne, nazadnjaške, počasne pri razvoju novih produktov, medtem ko cel svet govori o »ohinsplohsupertruper« fintech neobankah kot sta N26 in Revolut.

Pa to NI TAKO zelo res!

Največja slovenska banka ponuja Video bančništvo že več kot tri mesece. Z velikim uspehom in njeni komitenti opravljajo posle iz Tajske, Avstralije, pa tudi iz Zgornje Kungote, če je to potrebno. A z malim zadržkom: zaradi nesprejetja minimalnih tehničnih standardov, lahko opravljajo le posle, ki se ne dotikajo ZPPDFT-1. Medtem pa Revolut in N26 brez težav odpirata račune tudi slovenskim državljanom na osnovi angleških in nemških predpisov. Še dobro, da se njihovi komitenti s temi računi le »igrajo«, saj še nisem srečal podjetnika, ki bi celo svoje poslovanje prenesel na enega od teh fintechov. Morda pa se zato ne mudi?

Če na celotno situacijo pogledamo malce širše, če vzamemo v uvid še zadnjo evropsko direktivo o elektronskem podpisu eIDAS, vidimo, da ne samo, da naši sopotniki upočasnjujejo banke, temveč zategujejo ročno zavoro tudi našim certifikatskim agencijam, ter posledično celotnemu finančnemu in širšemu poslovnemu sektorju.

In v katerem avstrijskem grmu tiči zajec?

V Video identifikaciji, ki jo tudi slovenska podjetja lahko in bodo opravljala v bližnjih državah. eIDAS dopušča tuje elektronske certifikate, katere pa lahko pridobite brez fizične identifikacije (face-to-face). Produktivnost se bo povečala, ker bo stranka upravljalca investicijskih skladov preko Video identifikacije v Avstriji, prejela avstrijski elektronski certifikat in na daljavo podpisala pogodbo o upravljanju sredstev. In kje se bodo plačali davki za storitev? Ne v Sloveniji. In kdo bo imel delo? Agenti Video kontaktnega centra v Avstriji (no ja, mogoče bodo celo sedeli v Sloveniji in delali za avstrijskega delodajalca). Zakaj?

Dvomim, da ni v interesu slovenskega finančnega trga, da bi se poenostavili postopki in odpravile nepotrebne poti na poštne poslovalnice, na upravne enote in v prostore privatnih certifikatskih agencij.

Spomnimo se, avstrijski minimalni tehnični standardi za Video identifikacijo, so napisani na treh straneh A4 formata. Prevod le-teh se opravi v eni uri, lektoriranje v 20 minutah, pa če se potrebuje še tri tedne za podpis ministrice,… Deset mesecev je minilo, pa se ni premaknilo nič. In ne pozabimo, ministrica za finance je najbolje plačana ministrica v državi.

In kar se mora, ni težko. Če že čakamo na naše uradnike, ne čakamo pri tehničnih in organizacijskih postopkih. Rešitev za Video identifikacijo je pripravljena, ustreza tako nemškim, avstrijskim, švicarskim in še kakšnim minimalnim tehničnih zahtevam, stranke iz finančnega sektorja so tudi že skoraj pripravljene, certifikatske agencije so pripravljene in zagotovimo lahko, da v nekaj tednih po objavi minimalnih tehničnih zahtev s strani Ministrstva za finance Republike Slovenije, lahko pričakujete prve uradne video identifikacijske storitve tudi v Sloveniji, s slovenskim znanjem, slovenskimi agenti s strani podjetij, ki plačujejo davke v Sloveniji, katerih zaposleni plačujejo davke v Sloveniji in vse skupaj deluje na slovenskem znanju, tudi znanju partnerskih podjetij.

Roko imamo na ročni zavori in skrajni čas je, da jo popustimo in spustimo ta voz po poti poenostavitve poslovanja, digitalizacije in povečane produktivnosti.

Vas zanima več o Video identifikaciji? Ste uradnik na Ministrstvu za finance? Ste zadolženi za prodajo v finančni inštituciji? Bi radi podpisali pogodbo z uporabnikom vaših telekomunikacijskih storitev? Ali pa ste v zavarovalniškem poslu? ….

Smo specialisti za vožnjo brez ročne zavore, oglasite se!

Save

Deli
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


1 × 1 =

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>